Мир і Добро – Pax et Bonum

Францисканський Орден Світських в Борисполі

Школа Учня Христа (зустріч V)

Зустріч V
А. Навчання: Учень Христа молиться в Дусі
Мета навчання: Відродження особистої молитви

Послідовники Христа хочуть своєю поведінкою свідчити про Вчителя, щоб світ повірив. Це не проста задача, тому таким важливим стає постійний контакт з Вчителем, щоб в Його владі дати свідоцтво правді, яка в захваті від тих, хто Його вже пізнав. Вони потребують молитви, як чисте джерело, з якого спраглий мандрівник зможе зачерпнути живу воду для підкріплення тіла і зміцнення духу.

Молитва, як показує Святе Письмо, є прерогативою Ісуса Христа. Так як молиться Христос, так також робить Святий Дух. З нових текстів можна навіть зробити висновок, що до найбільш важливих аспектів місії третьої Божественної особи слід просувати молитву і молитися. Заслуговує уваги послання до Римлян: “Дух приходить з допомогою нашій слабкості, оскільки ми не можемо молитися так, як повинні, сам Дух сприяє нам в мольбах, які не можна виразити словами. А той, який проникає в серця, знає намір Духа, знає, що він клопоче за святих з волі Божої” (8, 26-27). Більш того, св. Павло попереджає: “Ніхто не може сказати, без допомоги Святого Духа: Господь Ісус Христос” (1 Кор. 12, 3). Завдяки Святому Духу ми пізнаємо Бога і наближаємося до Нього.

Цю місію Святого Духа Христос визначив таким чином: “Утішитель, Дух Святий, якого пошле Отець в Ім’я моє, Він вас всьому навчить і нагадає вам все, що Я говорив вам” (Йн 14, 16). Що означають ці слова? Між іншим, те, що ” Святий Дух був посланий Батьком від Імені Сина і не від себе говорити буде “(Йн 16, 13). Його роль-вчити і нагадувати все, що Батько через Сина явив.

Святий Дух також долає дистанцію між нами і Ісусом і з’єднує нас з ним, який перебуває у Отця і просторово в чуттєвому сенсі недосяжний. Через Свій Дух Ісус Христос завжди з нами (Мт 28, 20), і навіть Живе, як живий серед нас і в нас (Rudolf Schnackenburg).

Він буде нам подарований через Отця і Сина, щоб ми стали з Христом синами Бога. Це “Святий Дух дає свідчення, що ми-діти Божі” (Рим 8, 14.16), що ми христилися Святим Духом. На цій основі Він у самих основ християнської молитви: “Він молиться за святими, як Бог хоче” (Рим 8, 27). Умовою християнської молитви, є більше підпорядкування дії Святого Духа, який своїм тремтінням просвітлює розум, оживляє волю і дає натхнення для прийняття дитячої молитви, тобто молитви, яка є поглядом “людини-дитини” віруючого, довіряючого і люблячого Батька. Через Нього Божа любов, якщо людина її прийме, викликає в людині запал любові до Бога Отця і Сина в Ньому самому . Бог розливає свою любов Духом на віруючих, його сила оживляє і надихає всі розміри справжньої християнської молитви.

Учень Христа, молячись в Духу Святому, повинен спочатку дізнатися, як він молився в Ісусі, тому що саме Дух Ісуса молиться зараз в нас в благаннях, які неможливо висловити словами.

В Ісусі було доведено до досконалості внутрішнє з’єднання серця і всієї істоти з Богом, який являє собою біблійний секрет молитви. Батько завжди Його слухає, тому що Ісус завжди робив те, що подобалося Батькові (Ів 4, 34; 11, 42); чув Його, завдяки Його благочесті, тобто завдяки Його синівській покорі. На цих найвищих вершинах молитви Сина Божого відбувається особливе вирівнювання волі: тому що людина просить тільки про те, чого хоче Бог, відбувається так, що Бог бажає того, про що просить людина. Або нам це не потрібно?

Слово Боже вчить, таким чином, що найголовніше в молитві-це не стільки те, що говориться, скільки те, ким він є; не стільки те, що має на вустах, скільки те, що має в серці; не стільки об’єкт, скільки суб’єкт. Молитва, як дія, “йде слідом за буттям”. Тому молитва, у власному сенсі, це акт духовного зв’язку людини з Богом, а отже, образно кажучи, кожне піднесення душі до Бога, яке свідчить про пульс життя вірою.

Новизна, принесена Святим Духом в житті молитви, полягає в тому, що він перетворює, збуджує нову людину, друга і союзника Бога, віднімаючи у нас лицемірне і вороже серце раба Бога. Прибуваючи до нас, Дух Святий не обмежується, щоб навчити нас тому, як слід молитися, але сам в нас молиться, так само, як і відносно права, – не обмежується тільки сказати, що нам робити, а робить це разом з нами. Святий Дух не передає, правил, молитов, але дає нам благодать молитви, навик молитви ми отримуємо через влиття, як дар. Це саме “блага звістка” щодо християнської молитви!

Принцип такої молитви є нам дана: “Бог послав у серця ваші Духа Сина Свого, який говорить: Авва, Отче!”(Гал 4, 6). Ось, що означає молитися “в Дусі”, або “Духом”. Ми бачимо у св. Павла, коли він пише: “Візьміть шолом спасіння! Візьміть і меч духовний! Це – слово Боже! Моліться завжди в Дусі всякою молитвою й благанням! Над цим чувайте і просіть за всіх святих .” (Еф 6, 17-18).

До цього також закликає Юда, написавши:” Ви ж, любі, що будуєтеся вашою найсвятішою вірою і молитесь у Святім Дусі, бережіть себе в любові Божій, очікуючи милости Господа нашого, Ісуса Христа, який веде до вічного життя ” (Юд. 20).

Також св. Франциск Ассизький показує критерій розпізнавання Духа Святого в житті віруючого: “Так можна дізнатися, що раб Божий має Духа Господнього: якщо його тіло не мало гордині – тому що воно завжди протистоїть всякому благу – з-за того, що Господь робить через нього щось хороше”. Франциск думає про Святого Духа, який творить в нас все хороше. Справжні учні Христа, які мають в собі Духа Божого, ставлять все хороше від Бога, і вважають себе меньшими, ніж всіх людей. І тому, – як зазначає Юда – “чекають милості від Господа нашого, який веде до вічного життя” (Юда 21).

Над цим, як учні Христа, ми повинні бути більш уважними! Чому це так важливо молитися в Дусі Святому?

“Коли ми молимося спонтанно, нашими словами, – пише Р. Cantalamessa – Дух Святий робить свою нашу молитву; проте, коли ми молимося словами Біблії або Літургії, це ми робимо нашу власну молитву Духа, і ця річ набагато стійкіше”.

Святий Йоан Хризостом, в захваті від Святого Письма, пише про неї: „сила молитви погасила силу вогню, стримала лють льва, закінчила війну, заспокоїла бої, відсунула бурі, змусила тікати демонів, відкрила ворота небес, зламала пута смерті, знищила хвороби, виправила шкоду, зміцнила заплутані міста; накладені лиха, засідки з боку людей, і все зло подолала молитва. Але я кажу не про ту молитву, яка вимовляє тільки слова, а про ту, яка тече з глибини душі. Бо, як ті дерева, які глибше запустили коріння, хоча і були надламані незліченними поривами вітрів, не ламаються і не дадуть вирватися, так як коріння сильно притиснулися в надрах землі; молитви, занесені з глибини розуму, на цій основі корінь, сміливо піднімаються в гору “. Який величезний потенціал! Все це робиться за допомогою молитви “з глибини розуму”, де Святий Дух вливає добро, чесноти, знання, дар самого життя.

Також в молитві, як і в будь-який інший речі, дух “не говорить один від одного”, не говорить щось нове і інше; він просто воскрешає і оновлює в серцях віруючих молитву Ісуса. “З мого візьме і звістить вам”, – говорить Ісус про параклет (Йн 16, 14), а це означає, що прийме Його молитву, і нам її передасть. На цій основі ми можемо сказати з упевненістю: ” Молюся вже не я, але Христос молиться в мені!”. Просто крик Авва! виходить тим, хто в нас молиться Дух, Ісус, єдиний Син Божий. Сам по собі, Святий Дух не міг би звертатися до Бога, називаючи його Батьком, бо не був “народжений” від Отця, але тільки від Отця “приходить”.

Таким чином, Святий Дух вливає в серце людське почуття Божого дитинства, яке дозволяє нам відчувати (не тільки знати!), що ми-діти Божі: “Сам Дух підтримує свідченням нашого духа, що ми-діти Божі “(Рим 8, 16). Іноді це основні дії Святого Духа в житті окремої особи, здійснюється в порядку, раптовий та інтенсивний, і тоді можна дивуватися цілому його створінню, так як спостерігається розвиток квітки на кольоровій плівці і в прискореному темпі. До речі, день зосередження, причастя, прийнятого з особливим настроєм, слова Божого вислуханого з відкритим серцем або молитви про виливі Святого Духа, душа стає залита новим світлом, в якому Бог відкриває себе поновому, як Батько. Тоді вона відчуває те, що насправді означає батьківство Бога; серце розчулиться, і людина відчуває, що цей досвід відроджує його в нове життя. Народжується в ньому велика близькість і чутливість, а також почуття, ніколи раніше не досвідчених, дивовижної доброти Бога. Вислів „Отче наш!”не є більше простою справою і нешкідливою; здається величезним починанням, ризиком, благословенням , даром настільки великим, що душа боїться воскресіння його, і тому занурюється в мовчанні.

Тепер ми розуміємо, чому деякі святі починали молитву “Отче наш” і зупинялись на тих перших словах на довгі години. Про св. Катерину з Сієни, її духівник і біограф, бл. Раймунд з Капуї, пише, що “рідко доходила до кінця Отче наш, не впадаючи при цьому в екстаз”. Коли Св. Павло говорить про час, в якому Святий Дух вривається в серце віруючої людини і стимулює його кликати “Авва, Отче!”, відноситься саме до такого способу крику і такого впливу на всю істоту, і це в найвищому ступені.

„Блаженні ті, хто пізнають Батька!”– вигукував Тертуліан біля витоків християнства. Але ми повторюємо: Блаженні ті, які в цей спосіб знають Батька! Це дуже інтенсивний спосіб пізнання Батька тут, на землі, як правило, не триває занадто довго; швидко повертається час, коли віруючий каже: „Авва!”нічого не відчуваючи.Повторює це слово тільки і виключно покірний велінню Ісуса.

Потрібно знати, що чим менше слово, це ощасливлює того, хто його вимовляє, тим ощасливішує воно Батька, який його слухає, тому що воно виходить із чистої віри і довіри. Ми тоді, як той відомий музикант, який, втративши слух, продовжував складати і виконувати чудові симфонії до радості тих, хто слухає його, але не в змозі радіти хоча б одній ноті; тому що навіть тоді, коли після прослуховування його роботи, глядачі вибухнули гучними оплесками, треба було потягнути його за рукав, щоб він зрозумів, повернувся і подякував. Втрата слуху не погасила його музики, але зробила її чистішою; те ж саме робить засохлість з нашою молитвою. Справді, коли мова йде про варіант „Авва, Отче!”зазвичай ми думаємо тільки про те, що це слово означає для людини, що їх вимовляє, звертаємо нашу увагу на те, що стосується нас, і ми не думаємо про те, що цей заклик означає для Бога, який його слухає, ні про те, що воно в Нього викликає. Ми не думаємо про радість Бога, яку викликають в ньому люди, називаючи його “татком”. Кожен батько добре знає і відчуває звук цього слова, вимовленого унікальним голосом своєї дитини. Це так, як ніби стає батьком знову і знову, тому що кожен раз, коли цей голос нагадує чоловікові, і звертає його увагу на те, що в ньому є; призначає на існування, найбільш скритої частки його істоти. Ісус знав про це і тому так часто називав Бога “Авва”; він навчив нас робити так само. Називаючи Бога – Татусем, ми доставляємо йому просту і єдину в своєму роді радість: батьківство.